امام رضا (ع) : هر کس می خواهد مزاج صفراوی( گرم و خشک) را فرو بنشاند ، هر روز ، چیزی تَر بخورد ( هر چیز سرد و نرم را بخورد )، بدن خویش را باد بزند ، کمتر حرکت کند ( راست بایستد)، و به آن که وی را دوست دارد فراوان بنگرد.
(بحار الانوار ، ج62 ، ص 325)
**********************************************************************************************************
افراد صفراوی مزاج لاغر اندام هستند ، رنگ چهره و سفیدی چشم آنان به زردی می زنند . پوستی گرم و خشک دارند، گرمایی هستند و تحمل فصل تابستان را ندارند ، عطش زیاد و دهانی خشک دارند .بهترین فصل برایشان فصل زمستان است . کم خواب هستند . تمایل به خوردن ترشی ها مثل لواشک وسرکه و هم چنین خوراکی های سرد مثل خیار و کاهو دارند و به خوردن خوراکی های شیرین و ادویه جات کمتر تمایل نشان می دهند . حتی ممکن است با خوردن این نوع خوراکی ها دچار مشکلاتی از جمله عصبانیت ، خارش، جوش و بثورات در بدن شوند.
خصوصیات روانی صفراوی مزاج ها : زود عصبانی شده وزود هم آرام می شوند . افرادی پر جنب و جوش ، پرانرژی ، با هوش و پرحرف هستند.
توصیه های لازم برای صفراوی مزاج ها:
از هوای تازه و خنک استفاده نمایید.در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه ها و سبزی ها بهره ببرید و کمتر از گوشت استفاده نمایید.در تابستان مصرف مایعات را به همراه چند قطره آب لیمو ترش مصرف نمایید.حداقل 6-5 ساعت خواب شبانه توصیه می شود.در روزهای تابستان حداکثر 5 ساعت چرت بین روز رطوبت کافی به بدن آن ها می رساند.بین صرف ناهار و خواب باید حداقل یک ساعت فاصله باشد.درشرایطی که تحت فشار عصبی قرار می گیرید استراحت کافی را فراموش ننمایید.
فعالیت های جسمی و ورزش را در هوای خنک صبح زود یا شامگاه انجام دهید.از هیجان وخشم که موجب افزایش صفرا می گردد پرهیز نمایید.
برخی از پرهیزهای مزاج گرم و خشک (صفراوی)
از مصرف بیش از حد تخم مرغ ،سیر و پیاز،ادویه تند و تیز،گوشت قرمز،گوشت تمام پرندگان کوچک ،بادمجان ،موز ،خربزه،آناناس، طالبی، انجیر، گردو،پسته ،فندق و ریزه خواری پرهیز نمایید.
غذاهای مفید برای مزاج گرم وخشک (صفراوی)
انواع مرکبات ، شاه توت ، خیار ، سیب ، گلابی ، آلبالو ، گیلاس ، آلو ، شفتالو ، هندوانه ، انگور ، کدوخورشتی ، هویج ، روغن زیتون ، سوپ جو، پاچه گوسفند .
سبزی هایی مانند کاهو ، اسفناج ، لیمو ترش تازه ، سیب زمینی بخارپز ، کدو حلوایی ، نخود فرنگی ، عدس ، ماش ، جوی دوسر ، لواشک خانگی ، گریپ فروت ، نان جو ، آش جو ، بذرهای ملین مانند اسفرزه ، بارهنگ ، ترشی های طبیعی .
عرق کاسنی و عرق شاطره بهترین نوشیدنی برای این گونه افراد است.
به طور کلی از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و تر هستند استفاده کنید.