آسمان هشتم

۱۰ مطلب در تیر ۱۳۹۳ ثبت شده است

۲۶ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

امام رضا (ع) می فرمایند : هر که از درد شقیقه و شکم می ترسد ، در تابستان و زمستان نباید بعد از خوردن ماهی بخوابد .
غسل کردن با آب سرد پس از خوردن ماهی ، سبب فلج خواهد شد .

توصیه طب سنتی

زودهضم، مرطوب کننده، چاق کننده شیرافزا بوده، در گرم مزاجان محرک نیروی جنسی ، مصلح خلطهای گرم

می باشد. برای بیماری های ریوی، ضعف کبد و کلیه درد و پیچش روده موثر است. برای سردمزاجان و مرطوبین، افرادی دارای مغز  مرطوب و معده بلغمی مضر است که با پختن در روغن گاو یا مصرف مصلحات گرم ضرر آن برطرف می شود. کباب روی آتش بهتر از سرخ کردن آن در روغن است. ماهی را اگر در روغن سرخ کنند باعث تشنگی شده و دیر از معده دفع می شود. آشامیدن اب بلافاصله بعد از خوردن ماهی بسیار مضر و موجب بیماری های مزمن می گردد. خوردن همزمان ان با شیر و تخم مرغ و گوشت حیوانات خشکی بسیار مضر است.

تخم ماهی قطع کننده بلغم بوده و برای کلیه و طحال ودفع بادهای بدن مفید است ولی برای افراد گرم مزاج مضر است.

۲۲ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

امام رضا (ع) در پاسخ به یکی از یارانش درباره ی بهق (شبیه برص، لکه های روی پوست ) فرمودند : ماش تازه رادرفصل نوبر خودش بردار و همراه با برگش بکوب و آب آن را بگیر و ناشتا بخور و بر روی بهق بمال .

توصیه های طب سنتی

1.طبع ماش کمی سرد و خشک است.

2. استفاده زیاد آن باعث زیادشدن خلط آن می‎شود.
3. خوردن ماش برای کسانی که مبتلا به خارش شدید بدن هستند مفید می‎باشد.
4.  کسانی که مبتلا به بیماری دستگاه گوارش می‎باشند از ماش کمتر استفاده کنند.
5. ضماد آرد ماش برای رفع التهابات سطحی بدن بخصوص لک و پیسی به کار می‎رود.
6.یک غذای خوب برای کسانی که اسهال شده‎اند ماش و برنج کم‎چربی است.
7.برای درمان ورم ماش تازه بجوشانید، سپس له کنید با زرده تخم‎مرغ مخلوط کرده بر موضع ورم بمالید.
8. ماش التهاب‎های صفرا را از بین می‎برد.
9.  تسکین دهنده سرفه است.
10. خوردن زیاد ماش برای دندان‎ها مضر است.
11. وجود پتاسیم در ماش باعث شستشوی کلیه‎ها و پایین آوردن درجه اسیدی خون و منظم کردن ضربان قلب می‎گردد.
12. به خاطر داشتن فسفر و کلسیم نقش آن در رشد اطفال انکارناپذیر است.
13. به خاطر داشتن آهن برای اشخاص کم خون مفید است.
14. ماش باعث افزایش ترشح انسولین در بدن می‎گردد.
15. خام گیاه خواران به خاطر داشته باشند اگر می‎خواهند جوانه ماش استفاده کنند حتماً کمی جوانه را حرارت بدهند.
16. کسانی که نقرس دارند کمتر بخورند.
17. خوب است که بدانید ماش خاصیت چاق کنندگی ندارد در نتیجه کسانی که می‎خواهند لاغر شوند یک وعده غذای خود را جوانه پخته شده ماش قرار دهند.
18. کسانی که یبوست دارند و می‎خواهند از ماش استفاده کنند بهتر است ابتدا ماش را قدری تفت داده سپس بلغور کرده پوست آن را بگیرند آن گاه غذا درست کنند.
19. برای اعضای بدن که خواب رفته و بی‎حس شده است با ضماد پخته ماش مالش دهید.
20. برای درمان کک مک پودر ماش را با عرق مورد مخلوط کرده به صورت ضماد بگذارید.
21. کسانی که صرع دارند از ماش پوست کنده استفاده کنند.
22. خوردن ماش باعث ازدیاد شیر می‎گردد.
23. ماش مسکن درد بواسیر است البته باید پوست کنده آن خورده شود.
24. کسانی که سکسکه‎های مقاوم دارند با خوردن ماش پخته برطرف می‎گردد.
25.  مصرف زیاد ماش باعث ضعف قوه باه می‎شود.
26. برای درمان اگزما ماش را پخته با سرکه مخلوط نموده در محل بگذارید.
۱۶ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

امام رضا (ع) از رسول گرامی اسلام (ص) نقل می کند که آن حضرت فرمودند : هنگامی که کدو را پختید از آن بخورید که آن دل غمیگین را شاد می گرداند .

توصیه های طب سنتی

1. طبع کدو سرد و تر است.

2.تخم کدو ضدکرم است.
3. روغن تخم کدو برای تقویت اعصاب مفید است.
4.تخم کدو مدر است.
5.تخم کدو مقوی است.
6. خوب است که آقایان هرچند وقت یکبار هنگام صبح یک ساعت بعد از صبحانه 50 گرم تخم کدو میل کنند برای پروستات مفید می‎باشد.
7. کدو برای یرقان مفید است.
8. خوردن زیاد کدو برای پیران و سردمزاجان خوب نیست، همچنین کسانی که در مناطق سرد هستند زیرا ایجاد فتق و قلنج و سنگینی در معده می‎نماید.
9.در خوردن کدو نباید زیاده‎روی شود چون اشتها را کم و معده را ضعیف می‎کند.
10.کدو برای رفع عطش و بی‎خوابی مناسب است.
11.بهترین روش خوردن کدو آب‎پز آن است کدوی سبز خام آن مانند خیار خورده شود.
12.کسانی که پروستات دارند کمپوت کدو غذای مناسبی برای آنان خواهد بود.
13. کدوی پخته یا تمبر هندی و شکر حرارت دماغ و دردسر و وسواس و جنون را تسکین می‎دهد.
14.آب کدو یک قسمت + عسل دو قسمت مخلوط،  ملین و مسهل معتدلی خواهد بود.
15.آب کدو با مغز فلوس و ترنجبین و بنفشه اگر خورده شود مسهل صفرا است و برای تب‎های صفراوی و خونی مفید است.
16. آب کدو + تمبر هندی و شکر مسهل صفرای سوخته و پاک کننده روده و کلیه است.
17. خوردن پوست خشک کدو برای بواسیر و خونریزی از آلات داخل شکم مفید است.
18.خوردن زیاد کدو برای پیران و سردمزاجان خوب نیست، همچنین کسانی که در مناطق سرد هستند زیرا ایجاد فتق و قلنج و سنگینی در معده می‎نماید.
19. پوست خشک شده سوخته کدو برای قطع خونریزی، جراحات و زخم‎های خورنده و زخم آلات تناسلی نافع است.  
20. کسانی که لاغر هستند از تخمه کدو استفاده نمایند.
21. تخم کدو رفع کننده خشونت سینه و خارج کننده اخلاط خونی از سینه است و سرفه‎های گرم و تشنگی و تب‎های گرم و زخم روده و مثانه که از اخلاط گرم حاصل شده باشد و سوزش مجرای ادرار نافع است.
22.کدو ضد تشکیل سنگ در بدن است.
23.از ترکیب کدو + آبلیمو به صورت ماسک روی جوش‎های صورت بگذارید آن‎ها را درمان می‎کند.
24.کدو و تخم کدو از جریان تشکیل و رشد سرطان جلوگیری می‎کند.
25.کدو حلوایی با رنگ نارنجی خطر ابتلا به سرطان ریه، نای، معده، حنجره و پروستات را کاهش می‎دهد.
26.کسانی که پوست چرب دارند از ماسک کدو استفاده کنند.
27.برای دفع کرم کدو مغز خام تخم کدو 30 تا 50 گرم که قسمت سبز آن حتماً باشد کوبیده هم وزن آن عسل مخلوط نموده سپس ناشتا میل کنند 5 ساعت بعد یک مسهل بخورند سپس داخل آب گرم بنشینند.
28.در خوردن کدو نباید زیاده‎روی شود چون اشتها را کم و معده را ضعیف می‎کند.
۱۶ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

نادر ، خادم امام رضا (ع) گفت : آن حضرت فرمودند : شما آن را دوست ندارید و نیست چهارپایی مگر آن که کرفس را دوست دارد ، یعنی حتی حیوانات آن را دوست دارند .
گیاهی است مقوی و اشتهآور و از نظر این که آهک بسیار دارد در تحلیل رسوبات بدن خیلی موثر است . در معالجه رماتیسم بسیار سودمند است .

توصیه های طب سنتی

 

عصاره کرفس به عنوان ملین برای اینکه به روده های خسته و پیر کمک شود ، توصیه می شود که هر روز یک لیوان عصاره کرفس مصرف شود . از این طریق روده به روش طبیعی تخلیه می شود ( برگها را همیشه مصرف کنید )

کرفس مواد مضر را دفع می کند

کرفس کلیه و مثانه را تمیز می کند . از تولید سنگ کلیه و مثانه جلوگیری می کند و ملین است دانشمندان بر این عقیده اند که کرفس بهترین ماده غذایی است برای عفونت مجاری ادرار و اسید اوریک بالا از طریق تمیز کردن کلیه و مجاری ادرار. ترپین ماده معطرکرفس که مانع ماندن سنگ کلیه در مجاری ادرار و یا آلودگی میکروبی و درد می شود .
علاوه بر آن پتاسیم در غده و تنه آن جریان ادرار را تحریک و کلیه و مثانه را تمیز می کند. بیش ازهمه برای بیماران نقرسی مفید است . زیرا در خون این افراد اسید اوریک با غلظت بالا غالباً دیده می شود . روغن اتری که در کرفس وجود دارد باعث گشاد شدن مجاری کلیه می شود بطوریکه اسید اوریک بهتر دفع میگردد. آلودگی میکربی ضعیف درروده نیز در اثر ترپین از بین می رود .

کرفس باعث تحریک شدیدتر روده شده و سایر ناراحتی هایی از این قبیل دراثر خوردن کرفس بهبود می یابند .

 

کرفس بوی بد دهان‌ را ازبین می برد


تجربه نشان داده است که یک وعده غذای کرفس دار بوی بد دهان‌ را از بین می برد. عصاره کرفس به عنوان ملین برای اینکه به روده های خسته و پیر کمک شود ، توصیه می شود که هر روز یک لیوان عصاره کرفس مصرف شود . از این طریق روده به روش طبیعی تخلیه می شود ( برگها را همیشه مصرف کنید ). از دیگر خواص کرفس می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت کننده معده
- تقویت کننده اعصاب
-آبکرفس خام در مان خوبی برای گرفتگی صداست .

همچنین گیاه کرفس 

برای تسکین سایر بیماری‌های التهابی توصیه می‌شود. در واقع این گیاه بهترین منبع طبیعی ترکیبات ضدالتهابی غیراستروئیدی است که برای درمان نوعی التهاب کیسه مفاصل موسوم به «بورسیت» و دیگر انواع التهاب‌ها می‌توان از این گیاه استفاده کرد.

همچنین خاصیت ضدسرطانی دارد و در جلوگیری از بروز سرطان و بهبود فعالیت گلبول‌های سفید خون که به مقابله با سرطان‌ها می‌پردازند، موثر است. همچنین از آسیب رساندن رادیکال‌های آزاد به سلول‌ها جلوگیری می‌کند.

علاوه بر این ترکیب‌های ضدالتهابی غیراستروئیدی موجود درکرفس در کاهش سطح اسید اوریک که دلیل حملات نقرسی است، نیز موثر است.

جزو اولین مواد غذایی به حساب می‌آید که علائم آلرژی را کاهش می‌دهد. همچنین مصرف این گیاه یکی از راهکارهای موثر در کاهش فشارخون است.

با تحریک کردن سیستم ایمنی بدن به مقابله با بیماری‌ها کمک می‌کند. این گیاه حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیب‌هایی است که با انواع باکتری‌ها، ویروس‌ها و التهاب‌ مقابله می‌کند.

۰۵ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

1-در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض آسیب می‌باشند، زیرا به دلیل گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است؛ بنابراین در این فصل باید از تمام خوردنی‌ها و نوشیدنی‌هایی که حرارت بدن را بالا می‌برند و باعث خشکی می‌شوند، پرهیز کرد، مخصوصاً مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سس‌های تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعناع، تره، شاهی، شوید و... در نتیجه باید از غذاهای پخته ساده بدون ادویه‌جات استفاده شود.

2- این افراد باید در مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلات مانند چیپس شور، آجیل شور و... در فصل تابستان احتیاط نمایند. مثلاً در صورت مصرف بادام یا فندق، از انواع خام آن و به مقدار کم استفاده کنند. اکثر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد به ویژه کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.

3- سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج می‌شوند، بنابراین نباید در مصرف غذاهای تهیه‌شده به این روش‌ها زیاده‌روی شود.

4- در مورد شیرینی‌جات نیز به همین ترتیب است، چون پایه مزاج این مواد هم گرم است، بنابراین نباید در مصرف شیرینی‌ها، شکلات‌ها و حتی شیرینی‌جات طبیعی مانند عسل، کشمش، مویز و میوه‌های شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه، آناناس و... در فصل تابستان زیاده‌روی شود.

5-گوشت‌های قرمز مخصوصاً به دلیل داشتن گرما و حرارت زیاد باید کمتر مصرف شوند. به ویژه گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار زیادی نسبت به گوشت گوسفند دارند و همچنین گوشت شتر هم به دلیل گرمای زیاد نباید زیاد مصرف شوند.

6-از مصرف غذاهایی مانند فسنجان، گردو و کنجد نیز به دلیل گرم بودن مزاجشان باید در این فصل پرهیز شود.

مواد غذایی مفید در این فصل کدام‌اند؟

1- توصیه می‌شود در فصل تابستان از خنکی‌جات (مانند آب‌دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز)، گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.

2- توصیه می‌شود نوع غذاهایی که در تابستان مصرف می‌شوند، پختنی و آب‌پز باشد و غذاها کباب و یا سرخ نشوند. مصرف غذاهایی مانند آش، سوپ، خورش سبزیجات که سبزی آن‌ها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلاً با غوره، آب‌غوره، آب‌لیمو، لیمو و نارنج تهیه‌شده باشند مخصوصاً سوپ جو و آش جو (به دلیل خنک بودن) بسیار مفید بوده و از بهترین غذاها برای رفع عطش و حرارت بدن می‌باشند.

3- مصرف مرکبات و میوه‌جات میخوش یا ملس (بین ترش و شیرین) مانند زرشک و آب زرشک، شاه‌توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجه‌سبز، انار، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ‌فروت بسیار مفید است.

4-مصرف سالادها در این فصل بسیار توصیه می‌شود، زیرا معمولاً مزاج‌های سرد و تر دارند (کاهو، خیار، آب‌لیمو و...).

5- خوردن ترشیجات در این فصل مفید است، به شرط اینکه ترشی خیلی تند نشده باشند که در این صورت، حرارت آن‌ها بالا می‌رود.

6- مصرف کافی آب، لبنیات مانند دوغ و ماست مفید است.

7- مصرف گوشت‌های سفید نسبت به گوشت‌های قرمز در این فصل مناسب‌تر است. گوشت‌های سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصاً ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب است به شرطی که خیلی سرخ نشده و ادویه‌جات تند نیز خیلی به آن اضافه نشود.

۰۵ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

توصیه های امام رضا (ع) که می فرمایند: کسانی که می خواهند از ابتلاء به مرض یرقان در امان بمانند، در فصل تابستان به اتاق های دربسته و دم کرده و بدون تهویه وارد نشوند

 از امام رضا (ع) نقل شده که به نوشیدن شیر اهمیت دهید به ویژه در اواخر خرداد و تیر ماه، و نیز به خوردن ماست اهمیت دهید به ویژه در اواخر مرداد و شهریور  فرموده اند:«از شیرها و ماهی تازه استفاده کنید».

  از امام رضا (ع) نقل شده است :بادمجان در فصل گرما، سرد است و در فصل سرما، گرم مى باشد.

امام رضا (ع) همچنین توصیه می کنند که در فصل تابستان از سبزیجات و میوه های تازه و گوشت گوسفند و ماهی تازه بی نمک و گوشت مرغ تیه و و دراج و شیر بیشتر استفاده کنید.
و در مورد خواص انگور فرموده اند:انگور روی دستگاه های گوارشی و مجاری ادرار نقش مؤثری دارد و برای رفع ضعف های عضلانی و استخوانی مفید است .
بسیار مقوی و مغذی، دفع کننده سودا، درمان کننده یبوست و التهاب معده و روده، مفید برای سل ریوی، احتقان کبد و طحال، کم خونی، نقرس ...است.
 امام رضا (ع) ما را ازخوردن ناشتای خربزه نهی کرده می فرمایند: خوردن خربزه در حال ناشتا باعث فلج شدن می گردد و از آن به خدا پناه می بریم.



۰۱ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

امام رضا (ع) توصیـه می کنند که از زیاده روی در خوردن پیاز خودداری کنید زیرا پیاز زیاد رنگ نشاط و شادی را از چهره می برد و سایه ای غم انگیز به سیما فرو می اندازد اما خوردن کدو را باعث شادی و رفع حزن و اندوه بر می شمرد. .
ازصحیفه امام رضاعلیه السلام از پدرانش (ع) روایت شده است که رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمودند: هرگاه غذا می پزید کدو (حلوائی) بسیار بپزید ، زیرا کدو قلب محزون را شاد می کند.
آنحضرت همچنین در مورد تحرک و آثار ورزش در ایجاد نشاط معتقدند که جنبش بیش از اندازه و خسته ساختن اعضای بدن باعث فرسودگی جسم و جان خواهد شدو موجب حزن و درد را فراهم می سازد. اما اگر تقلا و جنبش به حد اعتدال باشد باعث نشاط و شادمانی انسان می گردد و او از این فعالیت لذت خواهد برد.
همچنین امام رضا (ع) در یک توصیه تغذیه ای دیگر برای ایجاد آرامش به نقل از حضرت علی (ع) می فرماید: طلحه بن عبیدالله بر رسول خدا(ص) وارد شد و در دست رسول خدا(ص) بک «به» بود و آنرا به طلحه داد و فرمود: ای ابو محمد اینرا بگیر که قلب را راحت و تقویت می کند.

۰۱ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

 امام رضا (ع) را باید نخستین کسی دانست که جسم آدمی را به مملکتی کوچک و کامل تشبیه کرده است. امام رضا (ع) می‌فرماید:

« ساختار بدن برپایه شباهت به قلمرو پادشاهی بنا شده است. پادشاه بدن قلب و کارگزاران آن، عروق و اعصاب در سیستم عصبی و مغز است. خانه پادشاه قلب او و قلمرو حکومت او جسم است و یاران و سپاهیان او، دست‌ها و پاها و چشم‌ها و زبان و گوش‌های او است.
امام رضا(ع) در اهمیت اعضای بدن و حیاتی بودن آنها برای هر یک از اعضای بدن تشبیهاتی به کار برده‌اند که از آن جمله می‌توان به چشم اشاره کرد. آنحضرت (ع) چشم‌ها را به چراغ تشبیه کرده و دو گوش انسان را منبع مهم پذیرش اطلاعات از محیط خارج و زبان را به کمک دو لب و دندان بیان کننده واژه‌ها و اراده‌ها معرفی می‌کند.
امام رضا (ع)در بیانی حکیمانه کوتاه کردن ناخنها را در تقویت چشم موثر دانسته اند. در کتاب شریف کافی آمده است که علی اسباط از امام رضا علیه السلام بیان می کند مرا در خراسان دید در حالی که چشم درد داشتم . حضرت به من فرمودند: می خواهی تو را به کاری دعوت کنم از این وضع خلاصی یابی .او گفت بله! حضرت فرمودند: هر روز پنجشنبه ها ناخن هایت را کوتاه کن . من هر هفته چنین کردم و تا پایان عمر به چشم درد مبتلا نشدم.
امام رضا (ع)در بیانی دیگر مسواک کردن را مایه تقویت قوه بینایی دانسته ، می فرمایند : مسواک زدن، نور چشم و رشد مو را زیاد و آبریزش چشم را برطرف میکند.
امام هشتم علیه السلام در جایی دیگر سرمه را برای درمان ضعف چشم مفید دانسته می فرمایند: هر کس ناراحتى و ضعفى در چشم خویش احساس مى کند به هنگام خواب هفت بار سرمه اثمد بکشد، چهار بار در چشم راست و سه بار در چشم چپ ».
در همین زمینه امام رضا(علیه السلام) فرمودند:کسى که ایمان به خداوند و روز قیامت دارد پس سرمه بکشد».
و در تکمیل این نظر امام رضا(علیه السلام) فرمودند:سرمه را فراموش نکن; زیرا باعث جلا و زیاد شدن نور چشم و رویش مژه ها و خوش بو شدن دهان است و.. »

منبع: درمان با طب سنتی
امام رضا(علیه السلام) به یکى از اصحابش فرمود: سرمه بکش. وى به حضرت عرض کرد: دوست ندارد خویش را در منزل زینت کند. امام فرمود: تقواى الهى را پیشه کن (از سخن امام معصوم سر پیچى نکن) و سرمه بکش و آن را ترک نکن».
در کتاب فقه الرضا در مورد آداب سرمه کشیدن آمده است: چـون اراده نمائى که سرمه بکشى میل را بدست راست بگیر و در سرمه دان بزن و بگو بسم اللّه چون میل را در چشم کشى بگو : اَلّلهُمَّ نَوّرْ بَصَرى واجْعَلْ فیه نُورا اءُبْصِرُبِهِ حَقَّکَ وَاهْدِنى اِلى طَریقِ الْحَقِّ وَ ارْشُدْنى اِلى سَبیلِ الرَّشادِ اَلّلهُمَّ نَورْ عَلَىَّ دُنیاى وَ آخِرَتى.
امام رضا (ع) همچنین فرمودند: هرکس بعد از طلوع آفتاب 1000 مرتبه بگوید ((الظاهر)) ایزد تعالی او را از نابینائی نگاه دارد.
و در جایی دیگر خوردن ترنج در شب را نهی کرده می فرمایند: خوردن تُرَنج در هنگام شب ، چشم را انحراف میدهد و کژ چشمى میآورد.

امام رضا(ع) می فرمایند:دراول شب چه تابستان و چه زمستان از آمیزش با زنان باید اجتناب کرد زیرا در اول شب معده و عروق پر است و آمیزش ناپسند و موجب قولنج و فالج و لقوه و نقرس و سنگ و تقطیر بول و فتق و ضعف چشم میشود.

۰۱ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

در باره خواص نشاط آفرین گلها امام رضا (ع) می فرماید : بوی خوش، عسل، سوارکاری و نگاه به مناظر سرسبز و خرم، باعث نشاط و شادی می‌شود.»
 امام هشتم(ع) می‌فرماید: شستشو دادن سر با گل ختمی در روز جمعه جزء دستورات پیغمبر اسلام(ص) است، علاوه بر این دارای خواصی است مانند این‌که موها و صورت را زیبا می‌نماید، و از سردرد جلوگیری می‌کند.

امام رضا علیه‏السلام همچنین در باره خواص گل نرگس که باعث تقویت سیستم دفاعی بدن می شود می فرماید :...گل نرگس ببویید ؛ زیرا از زکام ، ایمنى میبخشد . همچنین است سیاه دانه .
و در بیانی دیگر می فرماید: بوییدن گل نرگس را به تأخیر نیندازید؛ زیرا که استشمام آن ، از ابتلا به زکام در ایّام زمستان ، جلوگیرى مى‏کند
امام رضا علیه السلام همچنین درباره عسل که ماده ای طبیعی و حاصل شهد گلهای مختلف است در طب الرضا(ع) می فرماید: هر کس می‌خواهد که در سراسر زمستان زکام نگیرد روزی سه قاشق عسل بخورد. بدان که برای شناخت عسل مفید از مضر نشانه‌هایی است‌، بعضی از عسلها هستند که وقتی بویشان به مشام انسان برسد عطسه می‌زند، بعضی از عسلها سکر آوردند و مزه بسیار تند و سوزنده‌ایی دارند، این نوع عسلها کشنده‌اند. همچنین (کسی که می‌خواهد در زمستان مبتلا به زکام نشود) نرگس و نیز سیاه‌ دانه‌ استشمام کند.
و در جایی دیگر درباره رهایی از جوشهای روی پوست می فرماید: اگر می خواهی بدنت جوش و دانه و غیره نزند هنگام ورود به حمام ابتدا بدنت را با روغن بنفشه چرب کن و هر کس می‌خواهد که نوره بدنش را نسوزاند ، کمی بعد از استعمال‌ نوره آن را بشوید، و اندکی روغن گل سرخ به بدنش بمالد.
در روایتی نقل شده که بوی خوش گلاب همواره از محل زندگی امام رضا (ع) پراکنده بود. در همین زمینه از یکی از کنیزان امام رضا (علیه السلام) نقل شده که آن حضرت به عود هندى بخور میکرد و بعد از آن گلاب و مشک به کار میبرد.و حسن بن جهم می گوید: حضرت رضا (علیه السّلام) از منزل خارج شد، بوى خوش بخور از آن جناب ساطع بود.

۰۱ تیر ۹۳ | آسمان هشتم

امام رضا علیه السلام خطاب به مأمون می نویسند: بدانکه بدن مانند زمین حاصل خیز اما بایری است که اگر به آن رسیدگی کنی و طوری آبیاریش کنی که نه غرق آب شود و نه قسمتی از آن آب نخورد و تشنه بماند، همیشه آباد می ماند و شاداب و خرم می شود و محصول زیادی می دهد، ولی اگر از آن غفلت ورزی خراب می شود و علفهای هرز در آن می روید، بدن نیز این گونه است . دقت و مراقبت در مصرف غذاها و نوشیدنیها باعث سلامت و تندرستی و عافیت بیشتر آن می گردد.
در ادامه امام رضا علیه السلام حالات بدن آدمی را به چهار دوره تقسیم می کنند که جوانی یکی از این دوره هاست. توصیه کلی امام رضا (ع) رعایت اندازه در مصرف خوراکی ها و به مقدار نیاز بدن و با توجه به سن و موقعیت بدنی است.

آن حضرت می فرمایند: غذای خود را با سبک ترین غذایی که بدنت را به اندازه عادتت و بر حسب اقامتگاه و فعالیت ها و زمانه ات تغذیه می کند، آغاز کن.

در همین زمینه با بیانی دیگر می فرمایند: اگر مردم در خوردن به کم بسنده می داشتند، بدن هایشان سالم بود.
از این رو امام رضا (ع) می فرماید: بی شک بدن تو بر تو حقوقی دارد-که باید آن ها را ادا کنی و به آن رسیدگی نمایی.
 توصیه دیگر امام رضا علیه السلام توجه به امر ورزش و تحرک و تقویت قوای بدنی است. آن حضرت در همین زمینه می فرماید:مؤمنی که قوی و نیرومند باشد، در نظر من از مؤمنی که ضعیف باشد، بهترو دوست داشتنی تر است.
و دیگر توصیه امام رضا (ع) به جوانان قدردانی از نعمات الهی و پرهیز از اسراف است. آن حضرت به جوانی که سیبی را نیم خورده بکناری انداخته بود فرمودند: چرا اسراف می‌کنی؟ چرا قدر نعمت‌های خدا را نمی‌دانی و به آن بی‌اعتنایی، ‌مگر نمی‌دانی که خدا اسراف‌کاران را به سختی عذاب می‌دهد؟ و در ادامه فرمودند: دوستان من! وقتی به چیزی نیاز ندارید، بیهوده آن را تلف نکنید و اگر خودتان به آن احتیاج ندارید به کسی بدهید که به آن نیازمندند.

 

-->