آسمان هشتم

۵ مطلب در اسفند ۱۳۹۲ ثبت شده است

۲۳ اسفند ۹۲ | آسمان هشتم

امام رضا علیه السلام به نقل از پیامبر گرامی اسلام (ص) می فرمایند:اگر در چیزی شفا وجود داشته باشد ، در تیغ حجّام یا در شربت عسل است .
امام رضا ( ع ) همچنین فرمودند: «باید حجامت کردن بعد از خوردن غذا صورت گیرد ، چونکه وقتی انسان سیر شد، سپس حجامت کرد، خون جمع شده و بیماری خارج می گردد و اگر با شکم گرسنه کسی حجامت کند، خون خارج می شود ولی بیماری ( در بدن ) باقی می ماند.»
امام رضا (علیه‌‌ السلام) فصل بهار را بهترین زمان برای انجام عمل حجامت دانسته و می فرماید: فصل بهار روح زمان هاست و در این فصل خون به هیجان در می آید. لذا از قصد و حجامت در این فصل استفاده کن.
امام رضا(ع) توصیه می کنند که روزى را براى خون گرفتن باید اختیار کرد که هوا صاف و روشن باشد و باد و طوفانى در کار نباشد و از خون بمقدارى خارج شود که وصفش تغییر کند و مى‏فرماید: کانون اول سى و یک روز است و باد و طوفان در آن شدت مى‏یابد و سرما در آن افزایش پیدا مى‏کند و تمام آنچه در تشرین آخر (آذر) نقل کردیم در آن نفع دارد و در این ماه از خوردن طعام سرد بپرهیزید و از حجامت و فصد کردن دورى گزینید و غذاى گرم (با طبع و ظاهر گرم) میل نمائید.

 امام رضا علیه السلام فرموده اند: وقتى خواستى حجامت کنى، چهار زانو جلوى حجّام بنشین و بگو: «اَعوذ بِالّلهِ الکَریم فى حِجامَتى مِنَ العَین فِى الدَّم وَ مِن کُلّ سوءِ وَ الاَعلالِ وَ الاَسقام وَ الاَوجاع وَ الاَمراض وَ اَسئَلُکَ العافِیةَ وَ المُعافاة وَ الشِّفاءِ مِن کُلّ داء.» یعنى: « در حجامت خود به خداوند کریم پناه مى‏برم از خونریزى و از هر ناراحتی ، علت ، سختى‏ و درد و مرضی و از تو عافیت و اسباب عافیت و شفاى از هر بیمارى‏ را طلب مى‏کنم.»

 امام رضا (ع) در رساله‏ى ذهبیّه در این مورد می فرمایند: « پس از استحمام باید موضع فصد و حجامت را به وسیله‏ى پارچه‏ى کرکى یا ابریشمى یا دستمال نخى که لطیف و نرم باشد، بپوشانید. پس از حجامت و فصد، آب میوه بنوشید و اگر میوه نیست، شربت بالنگ مصرف کنید و در جایى که این امکانات وجود ندارد، بالنگ را زیر دندان بگیرید و روى آن جرعه‏اى آب نیم ‏گرم بنوشید. اما در فصل سرما باید سکنجبین عسلى استفاده شود که این شربت شما را از بیمارى‏هاى خطرناک لقوه، برص، بهق و جذام به اراده‏ى خداوند ایمن خواهد داشت.
در بیانی دیگر امام رضا (ع): «سفارش مى‏کنم که پس از حجامت یا فصد، آب انار را با مکیدن آن بنوشید. مکیدن آب انار خون را زنده و تن را با نشاط خواهد ساخت. پس از حجامت و فصد ، از خوردن غذاهاى نمک‏دار تا مدت 3 ساعت بپرهیزید، چون اگر این پرهیز مراعات نشود، بعید نیست که انسان به بیمارى جرب دچار شود.»
امام رضا (ع) ضمن سفارش به اینکه روزى را که حجامت میکنى حمام مرو که موجب درد می شود و اگر بتوانى مقدارى آب گرم بر سر و بدنت بریز البته بفاصله یک ساعت بعد از حجامت، می فرماید: هر کس می‌خواهد که در موقع حجامت کردن درد کبد نگیرد بعد از حجامت ‌کاسنی با سرکه تناول کند.

۲۰ اسفند ۹۲ | آسمان هشتم

امام رضا (ع)  می فرمایند : سیب برای جلو گیری از سحر و سم و دیوانگی که به واسطه ی مرض به وجود می آید .و بلغمی که غلبه داشته باشد بر انسان . و در آخر حدیث می فرمایند : چیزی بهتر و نافع تر از سیب برای معالجه نیافتم .

توصیه های طب سنتی

خواص داروئی:
1)سیب یک میوه قلیایی است و تمیز کننده بدن است و بعلت دارا بودن پکتین زیاد آب اضافی بدن را خارج می سازد
2)سیب را می توان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان بکار برد . بدین منظور سیب را باید رنده کرد و استفاده نمود .سیب را می توان پخت و برای آنهایی که روده تنبل دارند آن را روی آتش ملایمی بپزید
3)شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا می باشد .برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب راشسته و با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید سپس آنرا با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید و آن را از روی آتش بردارید روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید.
4)سیب دارای مقدر زیادی کلسیم است و کلسیم سیب به بدن کمک می کند که کلسیم غذاهای دیگر را نیز جذب کند.
5)خوردن سیب یبوست را برطرف می کند و برای خستگی مفرط مفید است
6)دم کرده برگ درخت سیب ادرار آور است و درمان کننده التهاب کلیه و مثانه میباشد.
7)نوشیدن آب سیب داروی موثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است.
8)سیب مقوی کبد و اشتها آور است.
9)سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را دارد
10)سیب پخته تقویت کننده معده و کبد و دفع کننده سودا و سموم بدن است
11)سیب حرارت را از بدن خارج می سازد .
12)سیب را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید درد چشم را برطرف می کند.
13)خوردن سیب حتی برای آنهایی که بیماری قند دارند مفید است چون قند خون را بالا نمی برد.
14)کسانیکه می خواهند لاغر شوند حتما باید سیب را با پوست بخورند .
15)دم کرده گل سیب داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است
16)سیب داروی خوبی برای درمان زخم ها می باشد
17)سیب بهترین دارو برای سوء هاضمه است زیرا دارای مقدر زیادی پکتین می باشد
18)آب سیب را حتی می توان برای تنقیه استفاده کرد . این تنقیه برای بیماریهای روده بسیار موثر است.
19)پوست سیب را مانند چای دم کنید و بیاشامید این چای بهترین دوست کلیه است .
20)آب سیب را با آبمیوه گیری در منزل تهیه کنید و فورا آنرا بنوشید زیرا در اثر ماندن آنزیم های خود را از دست می دهد .
21)آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی دارد بخصوص برای از بین بردن چین و چروک پوست موثر است بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید البته همیشه آب سیب تازه استفاده کنید.
استفاده دیگر از سیب برای لطافت پوست سیب پخته است سیب رابپزید و سپس له کنید و با شیر مخلوط کنید و این مخلوط را بصورت نیم گرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آنرا بردارید .

خواص سیب ترش
1-سیب ترش قابض است و حالت استفراغ و دل بهم خوردگی را از بین می برد.
2-سیب ترش را بپزید درمان اسهال خونی است
3-آب سیب ترش مخلوط با انار برای تقویت معده و درمان اسهال و دل بهم خوردگی بکار می رود
4-رب سیب ترش علاج اسهال ، استفراغ و درد و غم است
5-مربای شکوفه سیب برای ضعف معده و ازدیاد نیروی جنسی مفید است
6-سیب ترش برای آنهائیکه مزاج گرم دارند بسیار مفید است بالعکس آنهائیکه مزاج سرد دارند باید سیب شیرین بخورند
سیب در قدیم معالج نقرس و بیماریهای عصبی بوده است.

۱۳ اسفند ۹۲ | آسمان هشتم

ابراهیم جعفر میگوید : خدمت امام رضا (ع) رسیدم فرمود : چرا رنگت تغییر کرده ؟
گفتم از تب است . فرمودند : چرا از شربت گوارایی غاغلی (شکر ) ؟
خوردن شکر طبرزرد (نبات ) ، بلغم را از میان می برد .

توصیه طب سنتی

مدتی است که تب های مختلفی به نام طب سنتی در جامعه شیوع پیدا کرده و باب سوء استفاده برخی ها را باز نموده، از جمله این ها تب عدم مصرف شکر سفید و سمی دانستن آن و جایگزین کردن شکر سرخ یا قهوه ای است.

این در حالی است که در اکثر کتب کهن طب سنتی از جمله در قانون ابن سینا، الحاوی زکریای رازی، ذخیره خوارزمشاهی، مخزن الادویه عقیلی خراسانی و صدها کتاب دیگر بارها و بارها به مصرف شکر سفید اشاره شده و از ان به عنوان مصلح (اصلاح کننده ضرر) سایر غذاها یا داروها نام برده‏ اند و دقیقا بر سفید بودن آن تاکید کرده ‏اند.

آنچه امروز در مورد شکر و سمی بودن آن بیشتر مورد سوال است استفاده از آهک در جریان تصفیه آن است اما باید گفت که آهک به شیوه سنتی در تصفیه بسیاری از مواد خوراکی دیگر هم به کار می رفته و می رود و این یک شیوه جدید نیست، مساله این است که در مراحل تصفیه مقدار آهک باید به زیر حد مقدار سمی آن برای انسان برسد.

البته باید گفت که حتی سالمترین مواد غذایی یا دارویی اگر بیش از حد مورد نیاز بدن استفاده شوند نقش سم پیدا می کنند مثلا فردی که بیش از حد گنجایش بدنش آب بنوشد دچار مسمومیت با آب می شود و این مساله در مورد تمام مواد از جمله استفاده زیاد شکر هم صدق می کند. مشکل همه گیر جوامع امروزی افراط و تفریط و فراموش کردن حد اعتدال بر اساس شرایط فردی (که شعار اصلی طب سنتی است) می باشد.

از طرفی باید گفت بسیاری از شکرهایی که به نام شکر سرخ یا قهوه ای در بازار به فروش می رسند شکر سفید و تصفیه شده ای هستند که مجدد با ملاس مخلوط شده و به این شکل در آمده اند.

نکته مهم دیگر که متاسفانه خیلی کم مورد توجه قرار می گیرد فرق غذا و دوا در طب سنتی است، غذاها موادی هستند که با مصرفشان کمترین تغییرات در مزاج فرد ایجاد شود در نتیجه هر چه ماده ای به اعتدال نزدیک تر باشد امکان این که غذا باشد بیشتر است و هر چه ماده ای از اعتدال دورتر باشد نقش دارویی بیشتری دارد، در نتیجه نمیتوان زنجبیل را به این دلیل که فلان خاصیت را دارد به همه به عنوان غذا توصیه کرد چون مزاجش خیلی گرم است در مورد شکر سرخ هم نسبت به شکر سفید همین مساله صادق است زیرا شکر سرخ از سفید گرم تر و خشک تر است.



۱۱ اسفند ۹۲ | آسمان هشتم

امام رضا (ع) برای درمان جوش توصیه می فرمایند : هرگاه خواستی در بدنت جوش و مانند آن دیده نشود ، هنگام داخل شدن به حمام ، به بدنت روغن بنفشه بزن .

توصیه های طب سنتی

1. طبع آن سرد و تر است.
۲. عرق‌آور است.
۳. خلط‌آور می‌باشد.
۴. صفرابر می باشد.
۵. برای خارش پلک چشم، با جوشانده آن چشم‌ها را بشوئید.
۶. جهت درمان ورم رحم هر روز یک استکان از جوشانده آن به مدت ۷ روز استفاده شود.
۷. برای تسکین خارش مهبل روغن بنفشه بمالید.
۸. برای زیبایی پوست با روغن بنفشه ماساژ دهید.
۹. برای درمان‌سرطان خانم‌ها از دمکرده گل و برگ بنفشه استفاده‌کنند.
۱۰. برای درمان شوره سر گل بنفشه، آرد نخود، گل خطمی و شلتوک برنج را در عرق مورد خیس کرده به صورت ضماد بر سر بگذارید بعد از ۲ ساعت سر را بشوئید.
۱۱. ماساژ با روغن بنفشه باعث تقویت موی سر می‌شود.
۱۲. برای بازشدن بینی با دمکرده گل بنفشه استنشاق شود.
۱۳. برای رفع جوش صورت از دمکرده بنفشه میل شود و به صورت ضماد روی جوش‌ها گذاشته شود یا پارچه تمیزی را به دمکرده گل بنفشه آغشته نموده روی جوش صورت بگذارید.
۱۴. برای درمان میگرن از دمکرده گل و برگ خشک آن میل شود.
۱۵. برای درمان سرخک و سرخجه از دمکرده گل بنفشه استفاده شود.
۱۶. برای درمان ورم سوزاک از ضماد بنفشه استفاده شود.
۱۷. کسانی که پرکاری تیروئید دارند از دمکرده بنفشه استفاده کنند.
۱۸. برای سل ریوی از دمکرده گل بنفشه استفاده شود.
۱۹. برای نگهداری ناخن از روغن بنفشه استفاده شود.
* طرز تهیه روغن بنفشه: روغن کنجد ۲۰۰ گرم و بنفشه ۲۰ گرم را مخلوط کرده چند روز بماند سپس صاف نموده مجدداً ۷۰ گرم بنفشه اضافه نموده چند روز بماند صاف نمائید چند روز این عمل را تکرار کنید تا روغن بنفشه بدست آید.
۲۰. جوشانده بنفشه ضد افسردگی است.
۲۱. کسانی که به علت پرخونی دچار مالیخولیا شده‌اند از دمکرده بنفشه استفاده کنند.
۲۲. برای برطرف کردن جوش‌های صورت بچه‌های شیرخوار، بنفشه را جوشانده با شیر مخلوط نموده به صورت نوزاد بمالند.
۲۳. برای درمان درد پستان روغن بنفشه و زرده تخم‌مرغ را مخلوط کرده ماساژ دهند.
۲۴. برای درمان برفک دهان از دمکرده گل بنفشه استفاده شود.
۲۵. طرز تهیه شربت بنفشه: ۱۰۰ گرم گل بنفشه تازه ، یک لیتر آب و۵۰۰ گرم شکر را به مدت ۶ ساعت با آتش ملایم جوشانده سپس صاف نموده استفاده شود.
۲۶. مالیدن روغن بنفشه بر سینه برای تنگی نفس، رفع سرفه و رفع خشونت سینه مفید است.
۲۷. برای درمان خروج مقعد اطفال (پرولاسپوس) با روغن بنفشه به محل بمالید.
۲۸. جهت درمان سردرد و بی‌خوابی روغن بنفشه را به پیشانی بمالید.
۲۹. برای رفع خارش روغن بنفشه را به پوست بمالید.
۳۰. دمکرده آن تنظیم کننده صفرا است.
۰۹ اسفند ۹۲ | آسمان هشتم

امام رضا علیه السلام درباره ساختمان کلی بدن و جایگاه فلب و عروق انسان می فرماید: خداوند، بدن را به هیچ دردى گرفتار نساخته ، مگر اینکه براى آن ، دارویى هم قرار داده است که بدان درمان شود. هر نوع درد نیز نوعى درمان و چاره دارد؛ چرا که این بدن ها بر سیاق یک مملکت ، ساخته شده اند. پادشاه این سرزمین ، قلب است . رگ هایى که در بدن و مغز وجود دارد، کارگران اند. خانه آن پادشاه ، قلب انسان است . سرزمین آن پادشاه بدن انسان است و دستان ، پاها، چشمان ، لب ها، زبان و گوش ها نیز یاران اویند
 آنحضرت  می فرمایند: شفاء هزار بیماری درهندباء(کاسنی)است هیچ مرضی در درون بدن نیست که با خوردن برگ کاسنی قلع وقمع نشود» .
آن حضرت در سخنی دیگر می فرمایند: اگر مردم می دانستند چه فوایدی در سیب است , بیماریهای خود را مداوا نمی کردند مگر با آن .
اما درباره تقویت قلب در سخنی میوه «به» را مفید دانسته می‏فرمایند: به رسول خدا صلی الله علیه و آله« به» هدیه دادند، آن را با دستشان نصف کردند. آن حضرت به را خیلی بیشتر دوست می‏داشت و آن را تناول کرده و به یارانش که در محضرش بودند نیز دادند و فرمودند: به بخورید که آن قلب را جلی داده و برای سینه خوب بوده و آن را تمیز می‏کند.
همچنین امام رضا (ع) در یک توصیه تغذیه‌ای دیگر برای ایجاد آرامش و تقویت قلب به نقل از حضرت علی (ع) می‌فرماید: طلحه بن عبیدالله بر رسولخدا (ص) وارد شد و در دست رسولخدا (ص) یک «به» بود و آنرا به طلحه داد و فرمود:‌ای ابو محمد اینرا بگیر که قلب را راحت و تقویت می‌کند.
و در جایی دیگر کدو را تقویت کننده قلب دانسته می فرماید: ...  رسول خدا صلی الله علیه وآله فرمودند: هرگاه غذا می‌پزید کدو (حلوائی) بسیار بپزید، زیرا کدو قلب محزون را شاد می‌کند.
آن حضرت می فرماید: در فصل بهار پیاز و سیر نیز نباید خورد زیرا از جمله خواص این دو میوه گیاهی آن است که فشار خون را پایین می‌آورد و معلومست که با هیجان خون به هیچ وجه صلاحیت ندارد. ... مصرف این دو میوه خواب را بیشتر از حد لزوم زیاد کرده و موجب بی نظمی و اختلال می‌گردد.
امام رضا علیه‏السلام همچنین درباره نقش تغذیه و رعایت اصول تغذیه در تقویت رگهای بدن می فرمایند: در بدن ، رگى است که آن را «عَشا (شام)» گویند. اگر شخصْ شام خوردن را واگذارد ، آن رگ تا صبح او را نفرین مى‏کند و مى‏گوید: «خدا ، تو را گرسنه بدارد ، چنان که مرا گرسنه بداشتى ، و تشنه بدارد ، چنان که تشنه‏ام نگاه داشتى». پس مبادا کسى از شما شام را واگذارد ، هر چند به یک لقمه نان یا جرعه‏اى آب باشد.

-->