امام رضا (ع) در مورد خواص مویز فرموده اند: روز یکشنبه، روز ساختن و کاشتن مویز است. هر کس می خواهد به حافظه اش افزوده شود، صبحگاهان در حالت ناشتا هفت مثقال مویز بخورد .
امام رضا علیه السلام از پدران خود، از امام علی علیه السلام نقل کرد که آن حضرت فرمود: «کسی که 21 عدد کشمش سُرخ در صبحگاهان تناول کند، در جسم خود دردی که او را نگران کند، نخواهد یافت.» .
امام رضا علیه السلام همچنین از پدران خود از امام علی علیه السلام نقل کرد که آن حضرت فرمود: «کشمش جان را قوی و بیماری را از تن بیرون میکند، و گرمای بدن را فرو نشانده و روح را شاداب میسازد.»
و در حدیثی دیگر امام رضا علیه السلام از پدران بزرگوارش از حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که آن حضرت از پیامبر چنین نقل فرمود: «بر شما باد مصرف کشمش، که کشمش تلخیها را میزداید، بلغم را از بدن بیرون میراند، اعصاب را قوی میکند، سُستیها را از تن میزداید، اخلاق را نیکو و روح را شاداب و غم و اندوه را برطرف میسازد.»
توصیه طب سنتی
ترکیبات سیاه یا قرمز رنگ موجود در مویز از نوع آنتوسیانین و پلی فتونیک است که دارای خاص ضد سرطان و ضد آلزایمر هستند. مقدار ریاد آنتوسیانین موجب شده که ارزش غذایی زیادی داشته باشد.
- به کاهش کلسترول و بهبود عملکرد روده ها کمک میکند .
- موجب کاهش فشارخون و جلوگیری از دفع مایعات بدن میشود.
- اثر سلنیوم موجود در کشمش بر روی پوست بسیار عالی است .
- این ماده غنی از کالری است ، برای کسانی که مبتلا به افسردگی ، دلشوره، تشویش و مشکلات عصبی هستند بسیار مناسب است.
- خوردن چند عدد کشمش در روز به تقویت حافظه کمک کرده و افراد را از ابتلا به بیماری آلزایمر مصون میدارد .
- کشمش همچنین تقویت کننده بدن است و اگر آن را به خوبی بجوند. انگور به علت داشتن آهن و منگنز برای خون بسیار مفید است و در واقع داروی کم خونی است .
- بدلیل داشتن سدیم ضد سم ، اوره و ملین است.
- تخمیرات روده را کم میکند باعث میشود که صفرا رقیق شود و معالج تری گیلیسرید و کلسترول زیادی خون است .
- مصرف کشمش از رشد باکتری های دهانی که باعث پوسیدگی های دندان و بیماری لثه میشوند جلوگیری میکند . برخی فیتوکمیکال ها(ترکیبات شیمایی گیاهی موجود در بعضی گیاهان) رشد باکتری های دهانی مربوط به بیماری های دهان و دندان را محدود میکنند. همچنین کشمش شیرین و چسبنده و هر غذایی که حاوی قند باشد و چسبناک هم باشد به نظر میرسد باعث پوسیدگی دندان میشود اما یک گروه تحقیقاتی ، عکس این مطلب را مطرح میکند .
- ترکیبات شیمیایی گیاهی تحت عنوان فیتوکیمیکال های موجود در کشمش با مبارزه با باکتری های دهانی به بهداشت دهان کمک میکنند.
- شایان ذکر است کشمش عمدتاً حاوی فروکتوز و گلوکز است و سوکروز که عامل اصلی بیماری دهان و دندان است ، ندارد.