روایتی امام رضا (ع) به نقل از پدران بزرگوار خویش به نقل از رسول اکرم (ص) گوشت را بهترین غذا در دنیا معرفی کرده میفرمایند: بهترین و بالاترین خوراکی ها چه در دنیا و چه در آخرت گوشت است.
سهل بن زیاد از محمد بن اسماعیل نقل می کند: یکی از ما، در حضور ابوالحسن الرضا(ع) از گوشت سخن به میان آورد و گفت: هیچ گوشتی گواراتر از گوشت بز نیست. امام رضا(ع) نگاهی به او انداخت و فرمود: اگر خداوند، گوشتی گواراتر از گوشت میش آفریده بود همان را به جای قربانی کردن اسماعیل می فرستاد.
امام رضا (ع) در مورد مصرف این ماهی سفارشهای جالب دارند. آن حضرت می فرمایند:
هر کس از درد شقیقه و شکم درد مىترسد ، نباید در تابستان و زمستان ، خوردن ماهى تازه را به تأخیر افکند.
امام رضا علیهالسلام در دستورالعملی دیگر در مورد ماهی می فرمایند: غسل کردن با آب سرد پس از خوردن ماهى ، سستْ اندامى در پى مىآورد.
امام رضا(ع) به خدمتکارش فرمود: برای ما گوشت سر و سینه را خریداری کن و از قسمت های پشت خریداری نکن؛ زیرا سر و سینه به چراگاه نزدیکتر و از آفات دورترند.
امام رضا علیهالسلام در جایی دیگر از مضرات خوردن گوشت خام صحبت به میان آورده و می فرمایند: خوردن گوشت خام ، در شکم ، کِرم پدید میآورد
امام رضا علیه السلام در باره فواید و خواص مفید مصرف گوشت در عیون اخبار الرضا به نقل از امام على علیهالسلام می فرمایند: نزد پیامبر صلى الله علیه و آله و سلّم از گوشت و پیهْ یاد شد. فرمودند : هیچ پارهاى از این دو در معده جاى نمیگیرد ، مگر این که در جاى آن ، شفا میروید و بیمارىاى از آن جا میرود.
علی بن سلیمان گفت: نزد امام رضا(ع) مشغول خوردن کله پاچه بودیم که حضرت سویق خواست. گفتم: من سیر شدهام.
حضرت فرمود: مقداری کمی از سویق، کله پاچه را هضم میکند و دوای آن میباشد.
امام رضا علیهالسلام در بیانی دیگر در باره مداومت به خوردن قلوه و سیرابی می فرمایند: عادت داشتن به خوردن قلوه و شکمبه (سیرابى) گوسفند ، مثانه را دگرگون میکند.
توصیه طب سنتی
گوسفند:
موافق ترین گوشت برای مزاج انسان بوده و دل و جگر و کلیه آن برای تقویت قلب و کبد و کلیه انسان مفید است. گوشت آن کثیر الغذا بوده و به سرعت هضم می شود. تولید کننده خون صالح ، تقویت کننده بدن و چاق کننده می باشد. خوردن مداوم گوشت خالص و بدون استخوان آنکه با سرکه و عسل پخته باشند فوق العاده مقوی بدن بوده، مانع غش و رفع خفقان می شود. زیاد خوردن مغز ان باعث کند ذهنی و فراموشی می شود.
گوشت گاو:
چاق کننده، تقویت کننده بدن و دیرهضم می باشد. خون غلیظ تولید کرده باعث ایجاد بیماری های سوداوی مانند سرطان، جذام، ورم، طحال، بیماری های پوستی، وسواس، سیاتیک، بیماری های مفصلی و صعود بخارات غلیظ و بد بو به قلب و مغز و هم چنین زایمان زودرس می شود. بهترین نوع آن گوشت گاو زرد و بهترین فصل خوردن آن فصل بهار می باشد.
ماهی:
صالح الکیموس، زودهضم، مرطوب کننده، چاق کننده شیرافزا بوده، در گرم مزاجان محرک نیروی جنسی ، مصلح خلطهای گرم می باشد. برای بیماری های ریوی، ضعف کبد و کلیه درد و پیچش روده موثر است. برای سردمزاجان و مرطوبین، افرادی دارای مغز مرطوب و معده بلغمی مضر است که با پختن در روغن گاو یا مصرف مصلحات گرم ضرر آن برطرف می شود. کباب روی آتش بهتر از سرخ کردن آن در روغن است. ماهی را اگر در روغن سرخ کنند باعث تشنگی شده و دیر از معده دفع می شود. آشامیدن اب بلافاصله بعد از خوردن ماهی بسیار مضر و موجب بیماری های مزمن می گردد. خوردن همزمان ان با شیر و تخم مرغ و گوشت حیوانات خشکی بسیار مضر است.
تخم ماهی قطع کننده بلغم بوده و برای کلیه و طحال ودفع بادهای بدن مفید است ولی برای افراد گرم مزاج مضر است.
مرغ:
مرغ جوان محلی و جوجه آن برای چاق کردن بدن، تقویت مغز و معده های مرطوب، تصفیه پوست صورت و صدا مفید است. جگر آن کثیرالغذا، چاق کننده و دیرهضم می باشد. دربیماری های صفراوی و گرم ، خوردن جوجه خروس مفید است چون چربی ان کمتر از جوجه مرغ بوده و در بدن به صفرا تبدیل نمی شود.